Restaurant Horia: ‘Oosterse smaken, biologisch en van het seizoen’

Les organismes de contrôle vérifient vos produits biologiques afin de délivrer le certificat biologique

Als je een eerlijk, no nonsens restaurant zoekt dat de Marokkaanse en Libanees-Syrische gerechten combineert met biologische en lokale ingrediënten, dan ben je bij Horia in hartje Brussel aan het juiste adres!

Een mooi project…

Dit mooie verhaal begint in 2016 als Isabelle Nizet op een keerpunt staat in haar carrière en droomt van haar eigen restaurant. Ze besluit om zich om te scholen en te leven vanuit haar twee passies, koken en respect voor het milieu. Twee jaar geleden opende Isabelle het restaurant Horia in onze prachtige hoofdstad.

In het Arabisch betekent horia zoveel als «vrijheid». De naam verwijst naar het idee van Isabelle om een plek te creëren waar ze zich vrij zou voelen om te koken zoals zij dat wil. In haar restaurant wil ze een plek creëren waar verschillende culturen elkaar ontmoeten en waar biologisch, lokale en seizoensgebonden producten toegankelijk zijn voor iedereen.

Passie voor oosterse keuken en respect voor het milieu

Horia serveert gerechten die zijn bereid worden met meer dan 90% biologische ingrediënten. De kaart van het restaurant is geïnspireerd door culinaire specialiteiten uit de Marokkaanse en Libanees-Syrische keuken en varieert naar gelang de seizoenen.

Isabelle: “Ik kan me niet voorstellen dat ik niet-biologisch zou koken. Groenten die bespoten werden met chemische pesticiden, voor mij is het ondenkbaar.”

«Ik kan me niet voorstellen dat ik niet-biologisch zou koken. Groenten die bespoten werden met chemische pesticiden, voor mij is het ondenkbaar» vertelt Isabelle. Ondanks haar eigen overtuiging vinden klanten het fijn om een garantie te hebben dat alles (of toch bijna alles) wat op hun bord komt echt wel bio is. Daarom hebben de drie eigenaars kort na de opening besloten om zich onder controle voor bio te laten plaatsen.

We zijn als restaurant Biogarantie-gecertificeerd. Het label helpt ons om onze dagelijkse inspanningen voor een zo groot mogelijk percentage bio ook te tonen aan onze klanten.

Lokaal en veggie

Isabelle bereidt exotische gerechten, maar wel aangepast aan de lokale biologische groenten. Zo worden er spruitjes of witloof verwerkt in tajines, in combinatie met gekonfijte citroen en komijn. Onvermijdelijk vind je de oosterse kruiden niet bij ons in de buurt. “We importeren saffraan en komijn geoogst op familiale boerderijen in het zuiden van Ouarzazate in Marokko.”

Op de kaart vind je het hele jaar door vegetarische en veganistische opties. “Het vlees dat we serveren is niet alleen biologisch, maar ook halal. We bieden biologische en ook andere natuurlijke wijnen aan. Ook onze Brusselse bieren zijn niet noodzakelijk bio. Omdat we er bewust voor kiezen om samen te werken met ambachtelijke, lokale brouwerijen en die hebben niet noodzakelijk het biolabel.”

Toegankelijk voor iedereen

Hun klanten komen van verschillende culturen en lagen van de bevolking. Dankzij de ereplaats voor seizoenproducten op de kaart, kan Horia biologische gerechten aanbieden aan prijzen die voor iedereen toegankelijk zijn, dat maakt het een bezoek meer dan waard!

Vind restaurant Horia op hun website, op Facebook en op Instagram.