Biogarantie

De expertise van het Europese biolabel,
versterkt dankzij de vereisten van Biogarantie

De te volgen stappen om Biogarantie-gebruiker te worden

Stap 1

Landbouwers, verwerkers en verkooppunten

Om de Biogarantie-certificering te ontvangen, moet u allereerst voldoen aan de voorwaarden voor het Europese biolabel voor uw producten. Dat is inderdaad een verplichte voorwaarde om het Biogarantie-label te mogen ontvangen, behalve voor de horeca-sector. Indien u reeds gecertificeerd bent voor het Europese biolabel, kan u meteen contact opnemen met een van de drie eigenaars van het Biogarantie-label: BioForum Vlaanderen, Probila-Unitrab of UNAB.

Indien u daarentegen het Europese biolabel nog niet gebruikt, moet u zich eerst laten certificeren voor uw producten door een van de drie controleorganisaties erkend door Biogarantie vzw: Certisys, Tüv Nord Integra of Quality Partner.

Horeca

Indien u actief bent in de horeca-sector, dan kan u het Europese label niet gebruiken. U kan dus meteen een van de drie controleorganisaties contacteren die erkend zijn door Biogarantie vzw en een van de 5 volgende opties kiezen die het best past bij uw activiteit. De formule die u kiest, zal op uw certificaat verschijnen.

(1) Biologisch restaurant, eetgelegenheid, traiteur of professionele keuken

(2) Bepaalde en specifieke hoeveelheid biologische schotels en bereidingen

(3) Bepaalde en specifieke hoeveelheid biologische ingrediënten en producten

(4) Percentage biologische ingrediënten

(5) Biologische catering enkel aangeboden tijdens een evenement (certificering geldig voor een eenmalig evenement)

certificering Biogarantie stap 1

Stap 2

U tekent een contract met een van de organisaties die eigenaar zijn van het merk Biogarantie en/of Biogarantie Belgium om het label te mogen gebruiken. U aanvaardt zich lid te maken van deze organisatie en een jaarlijkse bijdrage te betalen voor het gebruik van het merk. De merkeigenaar brengt vervolgens de controleorganisatie op de hoogte. Uw contract duurt zolang tot een van beide partijen het stopzet.

certificering Biogarantie stap 2
certificering Biogarantie stap 3

Stap 3

U zal elk jaar gecontroleerd worden door uw controleorganisatie. De controle zal uitgevoerd worden volgens de criteria van het Europese biolabel en/of deze van het Biogarantie-label en/of van het label Biogarantie Belgium, afhankelijk van uw activiteit.

Verkooppunten & Horeca

Als verkooppunt zal u zoveel mogelijk biologische producten moeten aanbieden in uw winkel. U zal een schappenplan ontvangen van Biogarantie vzw om uw winkelrekken te structureren. Indien u werkt in de horeca, zal u goed moeten registreren welke aankopen u doet en hoe groot het aandeel bio is.

Stap 4

U ontvangt het Biogarantie-label of het Biogarantie Belgium-label per e-mail zodat u het kan gebruiken op uw gecertificeerde producten en/of in uw communicatie. U zal eveneens elk jaar een factuur ontvangen voor uw lidmaatschap bij een van de drie organisaties-merkeigenaren en voor uw jaarlijkse Biogarantie-bijdrage.

De Biogarantie-bijdrage voor het gebruik van het merk, kan op twee manieren berekend worden. Alle gebruikers van het Biogarantie-label moeten een bijdrage betalen berekend op basis van hun omzetcijfer gerealiseerd met Biogarantie-producten.

Voor het label Biogarantie  Belgium wordt de Biogarantie-bijdrage berekend op basis van het omzetcijfer van de producten verkocht aan de eindconsument in een consumentenverpakking. Deze kosten worden enkel gefactureerd aan de laatste schakel in de keten van de commercialisatie van de producten.

certificering Biogarantie stap 4

Gecertificeerde producten

Download hier de Biogarantie-standaard