Origin’O Brugge, een biologische buurtwinkel met verse dagschotels

Les organismes de contrôle vérifient vos produits biologiques afin de délivrer le certificat biologique

Een moderne buurtwinkel waar contact met hun klanten voorop staat, dat wil Origin’O Brugge in de eerste plaats zijn. Opvallend is hun kookeiland, pal in het midden. “Onze chef-kok gaat hier aan de slag met overschotten van groenten. Onze dagschotels en soepen zijn erg populair,” vertelt Guy, regionaal winkelmanager.

Moderne buurtwinkel

Je kent ze wel, de op-en-top Belgische biowinkelketen Origin’O. Hun moderne filialen liggen verspreid over heel Vlaanderen. Het zijn geen kleine biowinkeltjes, maar ook geen biologische supermarkt. Je kan er terecht voor biologische en vegetarische voeding, maar ook voor ecologische huishoud- en verzorgingsproducten.

Guy Van den Branden, regionaal winkelmanager, kwam pas enkele jaren geleden in contact met bio, maar hij was altijd al geboeid door voeding. Hij heeft de leiding over acht eigen winkels van Origin’O en begeleidt zes franchisewinkels, uitgebaat door zelfstandigen. “Ik ben de schakel tussen het winkelpersoneel en het hogere management. Mijn rol is vooral om de geranten te ondersteunen in hun werk. Voor een deel gaat dat over cijfers, maar ik help hen ook om het beste in zich naar boven te halen,” zegt Guy.

“Ons doel is om een moderne buurtwinkel te zijn, zoals vroeger”, vertelt Guy. “We vinden het persoonlijke contact met onze klanten onze grootste troef. Regelmatig zien we klanten die op doktersadvies bepaalde dingen niet meer mogen eten. Die worden bij ons persoonlijk door de winkel geleid. Dat is een troef die supermarkten bijvoorbeeld niet kunnen bieden.”

Eigenzinnig bio-assortiment

Een ander sterk punt is het eigenzinnige biologische assortiment. Biologische speciaalzaken bieden producten aan die je nergens anders vindt. Als Biogarantie-biowinkel legt Origin’O Brugge de lat hoog met een brede waaier aan biologische groenten, fruit, brood, kazen en vegetarische producten die zo lokaal mogelijk zijn. Zij werken graag samen met lokale biologische boeren. In d e winkel herken je de lokale biologische groenten ook aan het Biogarantie Belgisch-label.

Guy: “Regelmatig komen mensen die hun eigen bier brouwen bij ons aankloppen. Startende ondernemers krijgen van ons alle kansen. Ons aankoopteam proeft en probeert uit. Uiteindelijk beslist de gerant welke nieuwe producten wel of niet in zijn winkel terechtkomen. Die weet immers het beste wat er werkt in zijn regio. In steden als Gent worden nieuwigheden soms sneller opgepikt.”

Online bioboodschappen

Er wordt ook gewerkt aan het uitrollen van een webwinkel. De groothandel Biofresh Belgium, dat de winkels van Origin’O bevoorraad, werkt hiervoor samen met de Nederlandse Ekoplaza-winkels. Guy ziet wel opportuniteiten in deze Nederlandse samenwerking: “De Ekoplaza-biowinkels hebben een sterk uitgewerkte webwinkel, iets wat voor ons ook mogelijkheden biedt.”

“Zo’n webwinkel is nodig, want de klant verwacht dat,” zegt Guy. Die klant is trouwens erg gevarieerd. “Wat hen verbindt, is dat ze bewust bezig zijn met voeding en duurzaamheid in het algemeen.” Als biowinkel moet je volgens Guy dus niet alleen naar het assortiment kijken, maar ook naar het grotere plaatje, zoals verpakking.

Tot slot wil Guy nog een pluim steken op de hoed van zijn personeel. “Het is dankzij hen dat onze klanten vertrouwen in ons hebben. Hier in Brugge is het een heel dankbaar team, dat met hart en ziel gelooft in bio.”

Ontmoet Origin’O Brugge online.

Bron: Bio Mijn Natuur, het infopunt over bio – foto: Astrid Agemans voor BioForum Vlaanderen

202002 origino brugge liggend sfeerbeeld