De Dobbelhoeve: “Onze klanten winkelen hier voor het lokale verhaal”

Les organismes de contrôle vérifient vos produits biologiques afin de délivrer le certificat biologique

Bioboerderij De Dobbelhoeve is al sinds 1987 een begrip in Schilde en omstreken. Enkele jaren geleden zochten de oprichters, de familie Demeutter, naar overnemers. Die vonden ze ook: bioboer Piet De Bolle teelt er nu de biologische groenten en aardappelen en zijn schoonzus Stien runt de winkel met veel aandacht voor het lokale verhaal en persoonlijk contact.

Piet: “Ik kwam hier als kind vaak mee helpen. Daarna volgde ik tuinbouwschool en werd ik bioboer in bijberoep, met een 4-tal hectare in de buurt. Maar ik wou liefst voltijds boeren. Toen ik opving dat ze bij de Dobbelhoeve een overnemer zochten, wist ik dat ik dit niet kon laten voorbijgaan.” Na de overname bleef alleen de melkveehouderij in handen van Herman De Meutter.

Stien: “Vanuit mijn interesse voor gezonde en biologische voeding stelde Piet me de vraag of ik interesse had om de winkel te runnen. Naast de fantastische uitdaging om rond duurzame voeding te werken, kan ik er ook mijn administratieve en human resource-ervaring verder gebruiken. Enorm boeiend en leerrijk. Heel belangrijk ook dat ik kan terugvallen op een vast team dat al jarenlang werkt in de Dobbelhoeve.”

Lokaal en in vertrouwen

Een gevestigde waarde overnemen is niet eenvoudig, maar Stien en Piet zijn blij met het vertrouwen dat ze kregen van de bestaande klanten. Stien: “Persoonlijk contact is belangrijk voor het soort winkel dat we willen zijn. Het doel was in eerste instantie dan ook om de relatie met de bestaande klanten intact te houden. Dat is ons gelukt. De klanten zijn ons trouw gebleven. Dat ook het personeel bleef, heeft zeker ook geholpen.”

Hoevewinkel is misschien niet de juiste omschrijving voor de winkel die de Dobbelhoeve al voor de komst van Stien en Piet was. Ze hebben een vrij volledig aanbod, met als grootste troeven de ruime kaastoog en het grote aanbod aan groenten. Piet: “Een groot deel van de groenten komt van eigen productie. Daarnaast kopen we ook aan bij boeren uit de buurt. Dat lokale verhaal is belangrijk. Onze klanten komen onder meer om die reden heel bewust hier winkelen.” Dat is ook de reden waarom ze kiezen voor Biogarantie-certificatie.

“Onze klanten komen heel bewust winkelen om het lokale verhaal. Dat is ook de reden waarom we kiezen voor Biogarantie-certificatie.”

Met de blik vooruit

Piet, die op de bioboerderij woont, houdt zich bezig met de groente- en akkerbouwteelt. De groenten die niet in de winkel verkocht worden, gaan naar de groothandel Biovibe. Piet: “Je merkt aan de afzetmogelijkheden die je als kleinere boer hebt dat bio aan het groeien is. Er komt wel wat druk op de markt, die je als bedrijf moet opvangen.”

Hij probeert intussen de waarden van bio zoveel mogelijk te realiseren. Zo kan hij dankzij het melkvee van Herman De Meutter de kringloop zijn bedrijf sluiten. Daarnaast werkt nu ook een student die de opleiding tot bioboer volgde bij Landwijzer mee op het bedrijf. Hij krijgt hier een klein stukje grond waarop hij zijn eigen ding kan doen. Piet: “Die start volgend jaar met zijn eigen bedrijf, en ik ben blij dat ik hem mee kan lanceren.”

Na twee jaar is de blik van Piet en Stien gericht op de toekomst. Piet: “Er zijn nog veel plannen. Zo willen we ook op andere vlakken van duurzaamheid werken, door bijvoorbeeld ons energieverbruik te bekijken. Maar dat vraagt soms grote investeringen.”

Stien: “Een ander idee is meer in te zetten op beleving. Onze ligging is ideaal. Je kan hier je auto parkeren, eerst een wandeling doen en dan gaan winkelen. Misschien is het ook wel een goed idee dan om iets te drinken aan te bieden. Maar we doen alles stap voor stap. Zo komen we er ook wel.”

Je kan De Dobbelhoeve terugvinden op hun website.

Bron : Bio Mijn Natuur, infopunt over bio – foto : Astrid Agemans voor BioForum Vlaanderen.

portret de dobbelhoeve