Brasserie des légendes: biobier geïnspireerd door tradities

Les organismes de contrôle vérifient vos produits biologiques afin de délivrer le certificat biologique

Brasserie Des Légendes is altijd trouw gebleven aan zijn liefde voor tradities. Deze bloeiende, Waalse brouwerij produceert bieren van hoge gisting met Belgische gerst en hop. Dat karakter laat zich blijkbaar goed proeven. Ze hebben twee biobieren die heel populair zijn onder de bierkenners: het blond bier Quintine Bio en het fruitbier Ducasse Bio.

Een beetje geschiedenis

In 1997 zag een artisanale brouwerij, Brasserie des Géants, het levenslicht in het domein van Irchonwelz, een prachtig Waals stukje erfgoed in de provincie Henegouwen.

In 2016 nam deze brouwerij de Brasserie Ellezelloise over. De heks Quintine uit Elzele en de reus uit Aat (Unesco-erfgoed) verenigen sindsdien twee unieke brouwsites onder de naam Brasserie des Légendes.

Vandaag houdt deze moderne brouwerij zijn tradities in ere, maar blijft ze zich ook verder ontwikkelen. In 2019 besloten ze om de stokerij van Biercée uit de financiële problemen te halen en een nieuw elan te geven.

Twee biologische bieren

Brasserie des Légendes brouwt tegenwoordig een dozijn vaste en ook enkele tijdelijke bieren. Er worden geen additieven toegevoegd tijdens het brouwproces.

Twee bieren zijn biologisch en kiezen ook voor Biogarantie:

  • Quintine Bio is een Belgisch blond biobier met een alcoholgehalte van 5,9%. Het is zeer verfrissend van smaak met fruitige en licht zure aroma’s.
  • Ducassis Bio is een glutenvrij Belgisch biobier met een alcoholgehalte van 3%. Het is op smaak gebracht met zwarte bessen, zonder toegevoegde suikers.

De namen van deze twee biobieren verwijzen naar de regionale folklore. Quintine Bio dankt haar naam aan de heks van Elzele, een dorp in Henegouwen. Ducassis is een samensmelting van het woord ‘Ducasse’ (een gekend volksfeest in de regio) en cassisbessen.

Korte keten

Als een van de weinige Belgische brouwerijen werkt Brasserie des Légendes met Belgische gerst en hop.

Sinds 2015 verbouwt meester-brouwer Pierre Delcoigne zélf een groot deel van de gerst die nodig is voor de productie van zijn bieren. De familieboerderij ligt in het heuvelachtig landschap van het ‘Pays des Collines’. Pierre selecteert oude soorten die geteeld kunnen worden zonder het gebruik van pesticiden. Daarnaast koopt de brouwerij gerst van andere boerderijen uit de buurt. Zo garanderen ze kwaliteitsbier dat zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt.

Eenmaal geoogst, wordt de gerst ontkiemd en gedroogd om mout (de belangrijkste grondstof voor het maken van bier) te verkrijgen in de mouterij van Beloeuil, nauwelijks 15 kilometer verderop.

Hernieuwbare energie

Dat is niet alles. Dit onafhankelijke familiebedrijf geeft ook een boost aan de planeet op andere vlakken. Ze zuiveren het water dat gebruikt wordt voor hun productieproces telkens opnieuw . Ook hun zonnepanelenpark werd onlangs uitgebreid. Op het dak van de brouwerij liggen nu 674 zonnepanelen. Dankzij deze investering wordt het bedrijf zo goed als volledig autonoom in energie! De volledige installatie zal jaarlijks voor 280.000 kWh van de benodigde 320.000 kWh groene energie zorgen, of 88% van de behoeften.

Tijdens het brouwproces wordt warmte-energie teruggewonnen. Door het koelen van 5.000 liter kokende mout kan dezelfde hoeveelheid water worden verwarmd tot 85 °C. Dit opgewarmde water kan dan gebruikt worden voor het volgende brouwsel.

Ook tijdens de fermentatie komt er warmte-energie vrij die gerecupereerd kan worden. De suikers worden onder invloed van gist omgezet in alcohol, wat het bier zijn natuurlijke sprankeling geeft. Aangezien de vaten op een temperatuur van 25 °C moeten worden gehouden, kan de overtollige warmte opnieuw gebruikt worden. 70 tot 80% van de warmte-energie die nodig is om kantoren en fermentatiekamers te verwarmen komt van de brouwerij zelf!

Als je biologische bieren met een karaktervolle smaak wil ontdekken, van een brouwerij die ecologische waarden respecteert, zoek dan niet verder: koop ze in je lokale, biologische voedingswinkel of via je drankenhandel!

Vind Brasserie des Légendes op Facebook en op hun website.