De voordelen van het Biogarantie-label

VERBOD OP NITRIETEN EN NITRATEN

Het Biogarantie-lastenboek verbiedt het gebruik van nitriet- en nitraatzouten, toevoegingen die men onder andere terugvindt in vlees en charcuterie. Deze zouten helpen om deze voedingswaren te bewaren en hun rode kleur te behouden. Deze toevoegingen dragen echter bij tot de vorming van nitrosamines, die darmkanker kunnen veroorzaken, de tweede meest voorkomende kanker in België.

zonder nitriet zonder nano

VERBOD OP NANOPARTICULES

Nanopartikels, of ultrafijne deeltjes, worden beschouwd als gevaarlijke substanties voor zowel de menselijke gezondheid als voor het milieu. Men vindt ze terug onder meer in banket, taarten, koffie, bereide gerechten en nog veel meer voedingswaren. Biogarantie engageert zich om deze partikels te verbannen uit gecertificeerde producten.

HORECA EN VERKOOPPUNTEN

Het Biogarantie-label betreft alle voedingswaren van biologische kwaliteit en laat ook toe om verkooppunten en de cateringsector te certificeren. Zo kunnen deze actoren binnen de biosector, die tot op heden slechts gedeeltelijk beschermd worden door de Europese regelgeving, zich volledig engageren ten aanzien van consumenten en hun biologische kwaliteitsvoeding aanbieden.

horeca correcte prijs

EEN CORRECTE PRIJS VOOR IEDEREEN

Biogarantie spoort haar leden aan om een correcte prijs te vragen aan de consument en ook een eerlijk loon te bieden aan de hele productieketen van gecertificeerde bioproducten. Met het label Biogarantie Made in Belgium gaan we nog een stap verder en willen we een eerlijke verloning garanderen voor de Belgische landbouwer door middel van het berekenen van referentieprijzen per sector.

GRONDWITLOOF

Het gebruik van het Biogarantie-label is verboden op witloof uit hydrocultuur. Enkel het forceren in volle grond of in substraat is toegelaten. Dit substraat moet bestaan uit grond afkomstig van een biologisch perceel of uit componenten die toegelaten zijn in bio.

gelatine chicons

BIOLOGISCHE GELATINE

Gebruikt als natuurlijk verdikkingsmiddel is gelatine een ingrediënt van dierlijke oorsprong zonder gevaar voor de gezondheid. Elke gebruiker van het Biogarantie-label engageert zich om enkel biologische gelatine te gebruiken in zijn producten, in tegenstelling tot de Europese verordening die nog steeds het gebruik van niet-biologische gelatine toelaat.

VERPAKKINGEN

De verpakking van gecertificeerde bioproducten wordt streng gecontroleerd. Elke overbodige verpakking wordt geweerd en de voorkeur gaat naar gerecycleerde en herbruikbare materialen. Bovendien zijn PVC, geëxpandeerd polystyreen en andere plastics die chloor bevatten verboden, tenzij voor herbruikbare verpakkingen in een retoursysteem. Tenslotte mag een verpakking die het Biogarantie-logo draagt, geen GGO’s bevatten.

milieuvriendelijke verpakking

RESPECT VOOR HET ECOLOGISCH CHARTER

Alle Biogarantie gecertificeerde actoren van de biosector respecteren een strikt ecologisch charter. Ze engageren zich om hun energieverbruik te verminderen, om water te beschermen door verspilling en vervuiling tegen te gaan en om hun afvalproductie te verkleinen. Landbouwers die het Biogarantie-label gebruiken, leggen zich ook toe op het beschermen van de biodiversiteit op hun landbouwbedrijf door bijvoorbeeld natuurlijke vijanden te bevorderen in hun teelten.

LOKALE PRODUCTEN

Gebruikers van het Biogarantie-label kiezen met zorg hun ingrediënten. Ze verzekeren zich van hun herkomst en moeten zich bevoorraden bij lokale landbouwers indien dat mogelijk is voor de ingrediënten die ze nodig hebben. Het label Biogarantie Made in Belgium garandeert eveneens de gecontroleerde Belgische herkomst van bioproducten.

lokale eerlijke handel

INGREDIENTEN AFKOMSTIG VAN EERLIJKE HANDEL

Bereide en verwerkte voedingswaren die meer dan 5% rietsuiker, cacao, koffie, banaan of thee bevatten, die afkomstig zijn van een land waar de sociale duurzaamheid niet van toepassing is, kunnen slechts het Biogarantie-label dragen indien het betreffende ingrediënt afkomstig is uit eerlijke handel, gecertificeerd door een organisatie erkend door Biogarantie vzw.