De voordelen van het Biogarantie-label

VERBOD OP NITRIETEN EN NITRATEN

Het Biogarantie-lastenboek verbiedt het gebruik van nitriet- en nitraatzouten, toevoegingen die men onder andere terugvindt in vlees en charcuterie. Deze zouten helpen om voedingswaren langer te bewaren en hun rode kleur te behouden. Deze toevoegingen dragen echter bij tot de vorming van nitrosamines, die darmkanker kunnen veroorzaken, de tweede meest voorkomende kanker in België.

zonder nitriet zonder nano

VERBOD OP NANOPARTICULES

Nanopartikels, of ultrafijne deeltjes, worden beschouwd als gevaarlijke substanties voor zowel de menselijke gezondheid als voor het milieu. Men vindt ze onder meer terug in patisserie, taarten, koffie, bereide gerechten en nog veel meer verwerkte voedingswaren. Biogarantie engageert zich om deze partikels te weren uit gecertificeerde bioproducten.

HORECA EN VERKOOPPUNTEN

Het Biogarantie-label biedt garanties voor biologische voedingswaren, maar geeft ook de mogelijkheid aan restaurants, cateringbedrijven en winkels om zich te laten certificeren. Zo kan een restaurant kiezen of ze één gerecht bio aanbieden, of  dat ze een vast aandeel bioproducten verwerken. In een Biogarantie-winkel vindt een klant gegarandeerd een breed assortiment biologische voedingswaren. Ook de onverpakte producten, zoals brood en groenten en fruit, zijn hier zeker bio. Zo weet je zeker wat je op je bord krijgt of kan je gerust boodschappen doen! Smakelijk!

horeca correcte prijs

EEN CORRECTE PRIJS VOOR IEDEREEN

Biogarantie spoort haar leden aan om een correcte prijs te vragen aan de consument en ook een eerlijk loon te bieden aan de hele productieketen van gecertificeerde bioproducten. Met het Biogarantie Belgisch-label gaan we nog een stap verder en willen we een eerlijke verloning garanderen voor de Belgische landbouwer door middel van het berekenen van referentieprijzen per sector.

GRONDWITLOOF

Het gebruik van het Biogarantie-label is verboden op witloof uit hydrocultuur. Enkel het forceren in volle grond of in substraat is toegelaten. Dit substraat moet bestaan uit grond van een biologisch perceel of uit componenten die zijn toegelaten in bio.

gelatine chicons

BIOLOGISCHE GELATINE

Gelatine wordt gebruikt als een natuurlijk bindmiddel. Het is een ingrediënt van dierlijke oorsprong zonder gevaar voor de gezondheid. Elke gebruiker van het Biogarantie-label engageert zich om enkel biologische gelatine te gebruiken in zijn producten, in tegenstelling tot de Europese verordening die nog steeds het gebruik van niet-biologische gelatine toelaat.

VERPAKKINGEN

De verpakking van gecertificeerde bioproducten wordt streng gecontroleerd. Elke overbodige verpakking wordt geweerd en de voorkeur gaat naar gerecycleerde en herbruikbare materialen. Bovendien zijn PVC (polyvinylchloride), EPS (geëxpandeerd polystyreen) en andere plastics die chloor bevatten verboden, tenzij voor herbruikbare verpakkingen in een retoursysteem. Tenslotte mag een verpakking die het Biogarantie-logo draagt, geen GGO’s bevatten.

milieuvriendelijke verpakking

RESPECT VOOR HET ECOLOGISCH CHARTER

Alle biologische bedrijven met Biogarantie respecteren een strikt ecologisch charter. Ze engageren zich om hun energieverbruik te verminderen, om water te besparen, om verontreiniging van water te vermijden en om hun afvalproductie te verkleinen. Landbouwers die het Biogarantie-label gebruiken, leggen zich ook toe op het beschermen van de biodiversiteit op en rond hun akkers. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van natuurlijke vijanden om plagen te bestrijden.

LOKALE PRODUCTEN

Gebruikers van het Biogarantie-label kiezen met zorg voor verse, pure ingrediënten. Ze bevoorraden zich zoveel mogelijk bij hun lokale, biologische landbouwers. Als een ingrediënt niet voorradig is in eigen land dan kijken ze net over de landsgrenzen. Het Biogarantie Belgisch-label maakt biologische producten op basis van Belgische grondstoffen herkenbaarder in de winkelrekken. Een product dat het Biogarantie Belgisch-logo draagt, is geproduceerd in België.

lokale eerlijke handel

INGREDIENTEN AFKOMSTIG VAN EERLIJKE HANDEL

Biogarantie werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten, en ingrediënten die afkomstig zijn uit het Zuiden moeten uit de eerlijke handel komen.  Als een Biogarantie-product meer dan 5 procent rietsuiker, cacao, koffie, thee of banaan bevat dan moeten deze ingrediënten ook fairtrade gecertificeerd zijn.