Biogarantie Belgisch legt nadruk op lokale herkomst en eerlijke prijs.

Biogarantie Made in Belgium, votre bio label belge qui vous permet de manger bio et local à la fois.

Biologisch en lokaal eten horen bij elkaar. Met het Biogarantie Belgisch-label zet Biogarantie sterker in op de lokale herkomst van bioproducten en op een faire, eerlijke prijs. De Belgische biosector kiest met dit bijzondere biolabel de weg vooruit om op vlak van duurzaamheid te blijven evolueren. De consument mag gerust zijn, bio blijft zijn vertrouwen waard.

Omdat bio niet stilstaat

Voor 80% van de Belgen is het verband tussen lokaal en biologisch eten vanzelfsprekend. Bio is de laatste decennia flink gegroeid, daardoor is biologische voeding toegankelijker geworden. In zowat elke supermarkt kan je tegenwoordig bio kopen, maar dat betekent dat ook dat bioproducten soms van verder komen… De Belgische labels van ‘Biogarantie’ en ‘Biogarantie’ vormen het antwoord van de Belgische biosector. Ze zetten stappen in het omarmen de andere waarden van de internationale bio-beweging, ook degenen niet in het Europese biolabel vervat zijn: gezondheid, ecologie, fairness en zorg.

Biogarantie Belgisch

Je zal het Biogarantie-logo en Biogarantie Belgisch-logo op een verpakking altijd in combinatie met het Europese biologo zien. Beiden Belgische biolabels voldoen aan alle Europese normen voor bio, maar Biogarantie legt bijkomende eisen op. We richten ons zowel op de ecologische impact van gecertificeerde producten als op eerlijke handel. Omdat biologisch en lokaal eten niet alleen een kwestie van onze eigen gezondheid. Het is ook de wens om het milieu te beschermen en boeren te ondersteunen.

De bedoeling is om de biologische producten van Belgische ondernemers en op basis van Belgische grondstoffen herkenbaarder te maken in de winkelrekken. Een product dat het Biogarantie Belgisch-logo draagt, is geproduceerd in België en ook het primaire ingrediënt moet in België geteeld zijn.

Bovendien garandeert Biogarantie Belgisch een eerlijke prijs voor de boer. Zijn vergoeding is gebaseerd op zijn productiekosten en impliceert een correct salaris en investeringsmogelijkheden. Voor elke sector (melk, groenten…) zal een berekeningsmodel ontwikkeld worden. Eerlijke handel gaat volgens Biogarantie Belgisch verder ook over dialoog, transparantie en respect.

De voordelen van bio en lokaal

Wie lokaal en bio koopt draagt bij aan een eerlijke vergoeding voor onze boeren. Maar het gaat verder dan dat. Je vermindert ook het transport. De Biogarantie-bioboeren verbinden zich ook tot het naleven van een strikt ecologisch handvest. Zo bevorderen ze de biodiversiteit rond hun velden en verminderen ze hun verbruik van water, energie en hun productie van afval. Ten slotte draagt ​​het eten van biologisch en lokaal enorm bij aan het behoud van onze gezondheid.

Foto: De Dobbelhoeve, Astrid Agemans voor BioForum