5 goede voornemens voor 2020

Bonnes résolutions

De maand januari is al voorbij en het is nu tijd om je goede voornemens vol te houden. Zoals elk jaar zijn er sommige die moeilijker zijn dan andere en je hebt er waarschijnlijk al een paar laten vallen.

Biogarantie geeft je 5 voornemens die je gemakkelijk zal kunnen volhouden !

1) Probeer lokaal te consumeren

Het zijn geen loze woorden: het gaat de laatste tijd niet zo goed met ons planeet en het is niet de enige die wat moeite heeft! De lokale producenten hebben het moeilijk om de strijd met de supermarkten die het hele jaar door allerlei soorten groenten en fruit aanbieden aan te gaan. Misschien kunnen we ze een beetje helpen?

Naast het ondersteunen van de economie, is lokaal eten ook een ecologische beslissing. Of ze nu per boot of vliegtuig komen, het transport van geïmporteerde producten zorgt er onvermijdelijk voor dat er grote hoeveelheden broeikasgassen in de lucht terechtkomen. Dit is niet goed voor de ecologie… Lokale producten hebben integendeel weinig of geen transport nodig om van de producent naar de consument te geraken!

Denk ook dat je door het kopen van lokale producten geld kunt besparen omdat de prijs niet beïnvloed wordt door transportkosten!

2) Geef de voorkeur aan seizoensfruit en groenten

“Een seizoensgebonden fruit of groente is een gegarandeerde explosie van smaken in de mond! ».

Als groenten en fruit in de zon en in gezonde grond worden geteeld en dat ze de nodige tijd hebben om te rijpen, zal hun smaak veel authentieker zijn! Meestal worden ze tijdens het transport rijp en niet in de natuur en dat heeft zeker een impact op hun smaak.

Deze producten zijn ook goed voor onze gezondheid! Maak je geen zorgen, moeder natuur heeft aan alles gedacht. Voor elk seizoen zijn er groenten en fruit om aan onze voedingsbehoeften te voldoen. Verzadigd met mineralen en vitaminen in de winter, licht en waterig in de zomer! Het is dus niet nodig om al die chemicaliën te gebruiken om tegen de natuur in te gaan.

Merk ook dat lokale producenten ons vaak, naast de reeds bekende groenten en fruit, nieuwe en originele soorten te bieden hebben! Seizoensproducten bevorderen is daarom een goede manier om grote ontdekkingen te doen.

3) Koop in bulk

Een paar jaar geleden was het gebruikelijk om in bulk te kopen als je naar de plaatselijke slager of kruidenier ging. Maar met de toenemende industrialisatie en globalisering heeft bulk verkoop geleidelijk plaatsgemaakt voor oververpakte voedsel. Gelukkig verkopen nu veel kruidenierswinkels en supermarkten weer producten zonder verpakking.

Ken je de voordelen hiervan?

  • Het kopen in bulk is een kans om je dieet te variëren! Je kan kiezen wat je wil kopen en in welke hoeveelheden. Het is dus niet nodig om een keuze te maken tussen twee producten omdat er te veel in een verpakking is. Je kan jezelf verwenen door kleine hoeveelheden van elk te kopen.
  • Door de voorkeur te geven aan bulkproducten kan je ook nieuwe voedingsmiddelen proberen! Je kunt alleen de hoeveelheid nemen die je nodig hebt om te proeven zodat je geen groot pakket hoeft te kopen van iets dat misschien in je vuilnisbak terecht zal komen.
  • Er is ook een echt verschil in prijs! Ten eerste omdat je alleen koopt wat je nodig hebt en ten tweede omdat de verpakking tot 65% van de kosten van het product kan innemen. Zo kan je geld besparen en verspilling voorkomen.

Zoals je ziet is in bulk kopen ook een manier om je afval aanzienlijk te verminderen. Minder verpakkingsmateriaal, minder afval en dus minder kosten voor huishoudelijk afval. Moeten we je nog steeds overtuigen?

Laten we gewoon vermelden dat het besluit om alleen bulkproducten te kopen een goede organisatie vereist! Rust jezelf uit met herbruikbare potten voor opslag en vergeet niet je tassen mee te nemen als je gaat winkelen. Als u thuiskomt van de kruidenierswinkel, vergeet dan niet de naam van het product op de potjes te schrijven, evenals de vervaldatum en de kooktips voor het product.

4) Vergeet je herbruikbare tassen niet

Het is een feit dat plastic verpakkingen een van de plagen van onze samenleving is geworden. 10% van de wereldproductie van plastic komt in de oceaan terecht, terwijl de rest vooral stapels afval vormt die zowel op stortplaatsen als in de natuurlijke omgeving te zien zijn.

Dit werkt allemaal volgens het principe van vraag en aanbod. Zolang er consumenten zijn die plastic zakken gebruiken zal de productie doorgaan. Als je bij het winkelen je eigen tas meebrengt neem je deel aan de vermindering van de vraag en dus onvermijdelijk aan de vermindering van het aanbod. Het doel is dat er geen vraag meer is zodat er ook geen aanbod is.

Klein advies om je herbruikbare tas niet te vergeten: plaats er een in je ingang , in je auto of gewoon op een plaats waar je zeker bent dat je het niet zal vergeten!

5) Probeer verspilling te voorkomen

Zoals je het weet neemt de wereldbevolking voortdurend toe en de behoeften nemen daardoor ook geleidelijk aan toe. We zien nu al tekorten aan water, voedsel of grondstoffen in sommige delen van de wereld… Het is dus dringend noodzakelijk dat iedereen leert om minder te verspillen.

Om dit te bereiken kan je een menu voor de week opstellen. Zo kan je jouw voorraad beter beheren en weet je precies wat je nodig hebt. Vanuit dit menu kan je dan een precieze lijst opstellen die nuttig zal zijn bij het doen van je boodschappen. Je weet dan wat  en hoeveel je nodig hebt en zo verspil je minder en geef je minder geld uit.

Natuurlijk denken veel mensen dat je alleen niet de wereld kan veranderen maar als iedereen een kleine inspanning doet kunnen we samen iets veranderen.

“Wees de verandering die je wilt zien in de wereld”.

(Gandhi)

Onze beste wensen voor het nieuwe jaar,

Het Biogarantie team!