FAQ's

Wat betekent bio? Hoe weet ik zeker dat iets bio is?

Op de website www.biomijnnatuur.be ontdek je snel en gemakkelijk wat bio is en hoe je bio kan herkennen.

Wat is het verschil tussen een bioproduct en een Biogarantie-product?

De productieregels voor bio liggen vast in de Europese wetgeving. Onafhankelijke en erkende controleorganisaties kijken streng toe op de naleving ervan. Als je een voorverpakt bioproduct in de winkel koopt, dan moet het Europese biolabel op de verpakking afgebeeld staan. Dit logo garandeert jou dat dit product voldoet aan de Europese regels van de bioproductie en controle.

Bedrijven die ervoor kiezen om hun bioproducten - naast het Europese biolabel - te voorzien van het Belgische label Biogarantie gaan voor bio op volle kracht. Ze moeten sowieso de productieregels uit de Europese wetgeving respecteren. En ze hebben extra aandacht voor ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Biogarantie vraagt immers aandacht voor een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, transport, verpakking en afval. Bedrijven die gaan voor Biogarantie vragen dus niet enkel strenge controle op de Europese regels voor bio, maar ze laten zich ook bijkomend controleren. Pas wanneer ze voldoen aan de extra eisen, mogen ze het Biogarantie-label op hun product plaatsen.

Ik kom vaak verschillende labels voor bio tegen. Wat betekenen die?

Er is één label dat je zeker moet kennen: het Europese biolabel. Sinds 2012 moet dit label overal in Europa verplicht op voorverpakte gecertificeerde bioproducten. Dat is heel handig, want zo wordt biovoeding herkenbaar en betrouwbaar voor iedereen. Kijk dus of je bioproduct zeker dit label draagt! Koop je onverpakte bioproducten, bijvoorbeeld losse tomaten, dan check je best de het biolabel dat vasthangt aan de kist of je vraagt aan je winkelier, marktkramer of boer naar de certificering.

In veel Europese landen bestaan ook privé-labels voor bio, net zoals Biogarantie® in België bestaat. Deze privé-labels bestaan vaak al tientallen jaren en bieden sowieso de garantie van het Europese biolabel, maar garanderen daarbij extra strenge regels. De consument vraagt namelijk om biovoeding die zo duurzaam en betrouwbaar mogelijk is. Ook willen veel consumenten producten kopen van bedrijven uit eigen land of regio. 

Hoe herken ik een Biogarantie-winkel?

Een Biogarantie-winkel herken je aan een Biogarantie-sticker aan de ingang. De regels voor de Biogarantie-winkel vind je ook op de Biogarantie-poster in de winkel.

Is Biogarantie een Belgisch label?

Het Biogarantie-label is inderdaad een Belgisch label. Zie je het Biogarantie-label op een bioproduct, dan werd het in de meeste gevallen op de markt gebracht door een Belgisch bedrijf. De sectororganisaties in Wallonië en Vlaanderen beheren samen het Biogarantie-label.