Biogarantie-normen voor foodservices

Vijf opties op maat van jouw eetgelegenheid

Overweeg je als eetgelegenheid een Biogarantie-certificaat, dan heb je vijf mogelijke opties beschikbaar, elk met hun specifieke normen. De formule die je kiest, zal vermeld staan op je Biogarantie-certificaat.

De complete en officiële beschrijving van deze normen vind je in het Biogarantie-lastenboek voor foodservices (bij de downloads).

Vijf opties

  1. Biologisch restaurant of horecazaak, cateringbedrijf of grootkeuken.
  2. Enkel de specifiek genoemde vaste schotels of bereidingen zijn volledig biologisch (bv dagschotel, spaghetti …).
  3. Enkel de vermelde ingrediënten of producten zijn biologisch (bv groenten, vlees, … ).
  4. Enkel het vermelde percentage ingrediënten is biologisch (bv 20% bio).
  5. Catering tijdens het vermelde event of activiteit is biologisch (certificatie van een eenmalig event).

Als je kiest om volledig bio te gaan als horecazaak (optie 1), mag je een duidelijke Biogarantie-raamsticker aanbrengen aan de ingang, zodat je klanten weten waar je voor gaat.

Bij de andere opties ontvang je enkel een certificaat.

Indirect gebruik van Biogarantie
Ben je zelf marktdeelnemer of (loonwerker-)verwerker, breng je zelf geen producten onder jouw merk op de markt met het Biogarantie-label, maar lever je wel aan een Biogarantie-houder? Dan ben je sinds eind 2013 verplicht om aan deze Biogarantie-houder een Biogarantie-certificaat voor te leggen. Je kan dan indirect Biogarantie-gebruiker worden. Je ondertekent de overeenkomst voor indirect gebruik en je betaalt enkel de basisbijdrage royalty’s.

Als indirect gebruiker mag je het Biogarantie-label gebruiken in je prijslijsten en brochures, zolang deze bestemd zijn voor andere bedrijven en niet voor consumenten. Je mag het Biogarantie-label aanbrengen op bulkverpakkingen die bestemd zijn voor verdere verwerking of verpakking. Net als voor elke Biogarantie-houder, kan je enkel indirect gebruiker zijn als lid van BioForum Vlaanderen.

Als indirect gebruiker kan je volwaardig lid worden of je kan een lidmaatschap afsluiten dat enkel dient om Biogarantie indirect te mogen gebruiken. Je jaarlijkse bijdrage als lid is dan beperkt tot het basisbedrag, onafhankelijk van je omzetcijfer. Je hebt dan géén recht op korting op promotioneel bedrijfsmateriaal of bedrijfskortingen die BioForum onderhandelt voor haar leden, noch op persoonlijk advies op maat voorbehouden voor leden.

34