FAQ's

Veelgestelde vragen over Biogarantie door producenten

Waar vind ik het Biogarantie-logo, eventueel samen met het Europese logo?

Bestel via dit online formulier Biogarantie-logo's.

Wordt een kistkaart beschouwd als verpakking bij het bepalen van de royalty’s?

Ja, omdat het de enige verwijzing naar de producent is en de kist op dat moment als verpakking wordt gezien. De kistkaart is op dat moment het enige middel om aan te duiden dat je product het Biogarantie-label draagt.

Wie betaalt Biogarantie-royalty’s wanneer ik mijn groenten/fruit via de veiling verkoop?

De ondernemer die de royalty's betaalt, is degene die de kistkaart levert die op de uiteindelijke plaats van verkoop zichtbaar is. Wanneer de groenten in de winkel komen met een kistkaart van de veiling, betaalt de veiling. Komt de kist in de winkel met jouw kistkaart en duidelijke vermelding van jouw bedrijf, dan betaal jij de royalty’s.

Is mijn thuisverkooppunt automatisch Biogarantie-gecertificeerd wanneer mijn landbouwactiviteit dat reeds is?

Nee, je moet dit duidelijk melden aan de controleur. Er zal een ander Biogarantie-certificaat voor jouw verkooppunt uitgereikt worden als je aan de normen voldoet. En dit laatste is voor de meeste thuisverkooppunten wel het geval, omdat het vooral gaat om eigen bioproducten, aangevuld met bioproducten van collega-bioproducenten. Niet-bio streekproducten kunnen enkel wanneer ze voorverpakt zijn en geen deel uitmaken van de verplichte 100 % bio-assortimenten: vers brood, groenten en fruit, vlees en vleesvervangers, zuivelproducten en eieren of vers bereide gerechten. Bekijk de normen voor het Biogarantie-verkooppunt.

Hoe weet ik of een ander biobedrijf Biogarantie-houder is? Of hoe vind ik zo'n bedrijf?

Op de online BioBedrijvenGids kan je snel biobedrijven vinden en kijken of ze Biogarantie-houder zijn. Je kan hier ook omgekeerd zoeken op 'Biogarantie', eventueel gecombineerd met een product of dienst. Vind je toch niet wat je zoekt? Neem dan contact op met het onthaal van BioForum Vlaanderen